DünyaHaberSağlık

Maskeler Tekrar Gerekli Olabilir. İşte Nedeni.

SARS-CoV-2, RSV, grip ve diğer mikroplar dolaşırken uzmanlar maskelerin sizi koruduğunu vurguluyor ve belirli durumlarda maskeleri yeniden takmaya başlamak muhtemelen iyi bir fikir.

Tam da 2020’de maskeler olduğunu düşündüğünüzde, COVID hastaneye yatışları ve ölümler arttıkça ve grip, RSV ve diğer hastalıklar da “üçlü hastalık” olarak adlandırılan hastalıkta artış gösterdiğinden daha fazla insan onları tekrar takıyor.

Washington eyaleti, Los Angeles ve New York’taki halk sağlığı yetkilileri, insanları özellikle toplu taşıma gibi kalabalık alanlarda kapalı alanlarda maske takmaya çağırıyor. Bu ayın başlarında CDC direktörü Rochelle Walensky, COVID, grip ve RSV dahil olmak üzere solunum yolu virüslerinin yayılmasını önlemek için insanlara tatil sezonunda tekrar maske takmalarını tavsiye etti.

Ancak bazı insanlar, pandeminin başlamasından yaklaşık üç yıl sonra, maskelerin işe yaradığına dair temel gerçeği hâlâ tartışıyor. Kentucky Kongre Üyesi Thomas Massie geçtiğimiz günlerde “veriler maskelerin işe yaramadığını gösteriyor” diye tweet attı. Kongre’nin bir başka gerçek üyesi olan Marjorie Taylor Greene de ironik olmayan bir şekilde, pantolon osuruktan koruyamazsa maskelerin COVID’i nasıl önleyebileceğini sorguladı. (Merak ediyorsanız, Virginia Üniversitesi kimya profesörünün 2020’de açıkladığı gibi, gaz halindeki osuruk molekülleri virüs içeren parçacıklardan çok daha küçüktür, bu yüzden en kaliteli iç çamaşırlardan bile geçerler.)

Uzmanlardan – yine – konu maskeler ve solunum virüsleri olduğunda, bunları şu anda ne zaman ve nerede taktıkları ve ne zaman atlamanın uygun olduğu konusunda kanıtları parçalamalarını istedik.

Peki maskeler gerçekten işe yarıyor mu? New York City’deki Mount Sinai Downtown’da epidemiyolog ve enfeksiyon önleme ve kontrol direktörü Dr. Waleed Javaid, “Evet,” dedi. “Bu COVID salgını sırasında gördüğümüz gibi, maske kullanımımız arttığında tüm solunum yolu enfeksiyonlarında azalma gördük.”

Elbette maskelerin dezavantajları vardır: Rahatsız olabilirler ve bazı kişilerin iletişim kurmasını zorlaştırabilirler. Ancak bazı komplo teorilerinin ve saçma bilimin aksine, maske takmak çocuklar için bile fiziksel olarak zararlı değildir ve tatillerde hastalanmamanızı sağlamaya yardımcı olabilir.

Yanlış bilgiyi maskelemek

O zaman neden bazı insanlar işe yaradıklarına inanmıyor? UTHealth Houston ve Houston’daki Memorial Hermann Hastanesi bulaşıcı hastalıklar şefi Dr. Luis Ostrosky-Zeichner, “Bu, yanlış bilgilendirme, yorgunluk ve ideolojinin yanı sıra halk sağlığı mesajlarına yönelik kaçırılan fırsatlardan oluşan bir kombinasyon ” dedi.

Ortalıkta o kadar çok çelişkili bilgi var ki, insanların kafasının karışması şaşırtıcı değil.

Boston Üniversitesi Halk Sağlığı Okulu’nda sağlık hukuku, politikası ve yönetimi yardımcı doçenti Julia Raifman, bir kriz sırasında hükümet kurumlarının proaktif olarak bilgi paylaşması ve insanların nasıl tepki vereceğini etkileyecek bazı yanlış bilgiler olacağını tahmin etmesi gerektiğini söyledi. “Ne yazık ki, CDC liderliğinin maskeler ve maske politikaları hakkında etkili bir şekilde bilgi ilettiğini görmedik.”

Raifman, New York Times ve Bloomberg’de maske talimatlarının sözde etkisizliğine ilişkin makalelerin (ikincisi geçen Mart’ta komik olmayan bir Saturday Night Live skeçinde vurgulandı ) maske politikaları hakkında kafa karıştırıcı mesajlar gönderdiğini söyledi. Kısacası, bu yılın başlarında yayınlanan makaleleri gerçekten okursanız, maske talimatlarının olması gerektiği gibi çalışmamasının bir nedeni, insanların maskeleri tutarlı ve doğru bir şekilde takmamasıdır.

İktidardaki insanların kasıtlı olarak suları bulandırmaya devam etmeleri yardımcı olmuyor.

Ostrosky-Zeichner, “Maskelemenin bu kadar politize edilmiş olması ve kamuya mal olmuş kişilerden gelen bu tür mesajların kafa karıştırıcı ve halk sağlığı çabalarına zarar vermesi, nihayetinde savunmasız insanları riske atması talihsiz bir durum” dedi.

Kaçan damlacıklar

Ancak tıp fakültesine giden insanlardan gerçek bilime açık olan bir şüpheci tanıyorsanız (veya biriyseniz), işte maskelerin nasıl çalıştığına dair bir tazeleme. Javaid, SARS-CoV-2, RSV ve grip gibi solunum virüslerinin solunum sırasında üretilen solunum damlacıkları yoluyla bulaştığını belirterek, “Bu damlacıklar maskeler kullanılarak engelleniyor” dedi.

Ve bu yöntem, damlacık yüklü nefesi veren kişi ve onu soluma riski taşıyan kişinin her ikisi de maske takıyorsa en iyi sonucu verir. Raifman, “COVID’li kişi ve çevresindeki insanlar maske takıyorsa maskeler en etkilidir” dedi. “Evrensel maske politikalarının başardığı şey bu.”

Maskelerin etkinliği, onları onlarca yıldır takan doktorlar için yeni bir bilgi değil. (Bir düşünün: Ameliyatsız bir cerrahın sizi ameliyat etmesini ister miydiniz?)

“Cerrahi/tıbbi maskeler, damlacıkların solunum sistemimize girmesini önlemek için tasarlanmıştır; Pandemiden önceki anlayışımız buydu, ”dedi Javaid. “[Bunun] COVID salgını sırasında yararlı olduğu kanıtlandı, çünkü COVID enfeksiyonlarının çoğu solunum damlacıkları yoluyla yayılıyor.”

Tüm parçacıkların %95’ini filtreleyen N95’ler gibi belirli maskeler, virüs içerebilen daha küçük, havadaki aerosollere karşı da koruma sağlar. Bu aerosoller havada daha uzun süre kalabilir ve daha düşük kaliteli maskelerden kaçabilir.

Ostrosky-Zeichner, “Maskenin kalitesi ne kadar yüksekse, kullanıcıya ve çevresindekilere sunulan koruma derecesi o kadar yüksek olur” dedi.

Ezici bilimsel kanıtlar, maskelerin etkinliğine işaret ediyor. Pek çok, pek çok araştırma (CDC, 2021’e kadar 90 tanesini listeliyor), maskelerin COVID’in bulaşma oranlarını azalttığını gösteriyor.

Ostrosky-Zeichner, “Maskelerin COVID-19 ve diğer viral solunum yolu hastalıklarının bulaşmasını azalttığını kanıtlayan, hem büyük popülasyona dayalı gözlemsel çalışmalar hem de şimdi randomize denemeler dahil olmak üzere çok sayıda bilimsel kanıt var” dedi. “Bilimsel açıdan bakıldığında, bu hiçbir zaman tartışmalı olmadı.”

Maske zorunlulukları işe yarıyor ve bunu destekleyecek bilim var

Raifman, maskelerin işe yaradığını göstermenin en iyi yolunun, farklı maske politikalarına sahip bölgelerde zaman içinde COVID vakalarına bakmak olduğunu söyledi. (Bir pandemi sırasında bir şeyin işe yarayıp yaramadığını görmek için altın standart olan dikkatle oluşturulmuş randomize kontrol denemeleri pratik, güvenli ve hatta etik değildir.)

“Mantığın yanı sıra yüksek kaliteli kanıtlar, maskelerin daha az bulaşma ile ilişkili olduğunu ve maske politikalarının özellikle etkili olduğunu gösteriyor” diye ekledi ve en titiz hakemli araştırmalar, maske zorunluluğunun düşük oranlarla ilişkili olduğunu göstermede tutarlı. viral bulaşma.

Güçlü bir örnek, Kasım ayında yayınlanan New England Journal of Medicine çalışmasıdır. (Raifman, beraberindeki bir başyazıyı birlikte yazdı.) Boston bölgesindeki okulların çoğu Şubat 2022’de iki bölge dışında maske zorunluluğunu kaldırdığında, araştırmacılar maskelerin etkililiğini değerlendirmek için benzersiz bir fırsata sahip oldular.

Bu iki bölge – yetersiz havalandırma sistemlerine sahip olsalar bile, takılan maskelerin türünü veya doğru takıp takmadıklarını belirtmeden – artık öğrencilerin maske takmasını gerektirmeyen diğer bölgelere göre daha düşük bir COVID oranı bildirdi. Maskesiz bölgelerde 1.000 öğrenci ve personel başına yaklaşık 45 daha fazla vaka görüldü ve 15 haftalık çalışma süresi boyunca yaklaşık 12.000 vaka daha eklendi – tüm bölgelerdeki vakaların yaklaşık %30’unun biraz altında.

En büyük denemelerden birinde, Yale ve Stanford’dan araştırmacılar, Bangladeş’in kırsal köylerindeki 340.000’den fazla kişiye ücretsiz maske sağladı. Bazı köylerde gönüllüler maske takmayı o kadar teşvik etti ki, yoğun bir şekilde tanıtılmadığı köylerde %11’e kıyasla insanların %43’ü maske takıyordu. Daha fazla insanın maske taktığı yerlerde, COVID semptomlarında ve vakalarında yaklaşık %10 azalma oldu. Science dergisinde Ocak 2022’de yayınlanan araştırmaya göre, 60 yaş üstü kişilerde cerrahi maske takmanın etkisi semptomatik COVID vakalarında %35’lik bir azalma ile daha da çarpıcıydı.

Maske eleştirmenleri , yaklaşık 3.000 kişinin evlerinin dışındayken cerrahi maske takmak üzere rastgele atandığı ve 3.000 kişinin takmadığı tartışmalı bir 2020 Danimarka çalışmasına işaret etmeyi seviyor. Bir ay sonra, maske takan kişilerin 42’si, maskesiz 53 kişiye kıyasla COVID’e yakalandı ve bu istatistiksel olarak anlamlı bir fark değildi.

Ancak çalışmayı eleştirenler, hem araştırmanın hem de medyadaki yorumunun hatalı olduğunu söylüyor. Çalışmanın maskelerin işe yaramadığına dair basında çıkan haberlere rağmen, yazarların kendileri araştırmalarının “sonuçsuz sonuçlara” sahip olduğunu gördüler ve bulguların, denemenin bir sonucu olduğu için toplulukta maske takmanın işe yaramadığı sonucuna varmak için kullanılmaması gerektiğini söylediler. kusur sayısı ve evrensel maskelemeyi test etmedi.

Hangi maskeyi takmalısın?

Başkaları maskeli değilken kişisel koruma seviyeniz, aynı zamanda ne tür bir maske taktığınıza, kendi kişisel riskinize (bağışıklığı baskılanmış kişilerin daha fazla korumaya ihtiyaç duymasıyla) ve mikropların en yüksek seviyede olup olmadığına da bağlı olabilir. dolaşım. (COVID seviyeleri, RSV ve daha fazla bilgi için CDC’yi kontrol edebilirsiniz.)

Salgının başlarında, halktan en kaliteli maskeleri sağlık çalışanları için saklaması istendi, bu nedenle insanlar maske karşıtlarına bez maskeler veya “yüz altlıkları” olarak bilinen maskeler taktı.

Ancak bugün, bol miktarda üstün maske arzı, aralarından seçim yapabileceğimiz daha fazla seçeneğimiz olduğu anlamına geliyor.

Javaid, “N95 veya daha yüksek maskeler, havadaki damlacıklardan bile daha küçük parçacıkları filtreliyor ve havada çok daha fazla parçacık bulunan belirli durumlarda yardımcı oluyor” dedi. (KN95’ler ayrıca çok sayıda partikülü filtreler, ancak N95’ler gibi ABD standartlarına göre düzenlenmezler.) “Cerrahi/tıbbi maskeler genel amaçlı kullanım için iyidir, takılması kolaydır ve günden güne enfeksiyonları azaltmaya yardımcı olur. gün maruziyetleri. Bez yüz maskeleri de bir miktar koruma sağlıyor ve koruma muhtemelen tıbbi/cerrahi maskelerin seviyesinin altında olsa da günlük kullanım için kullanışlı.”

Hiç kimse maskelerin mükemmel olduğunu ya da takarsanız kesinlikle bir solunum virüsü kapmayacağınızı iddia etmiyor. Ancak şemsiye benzetmesini düşünün: Yağmurda kullanmak ıslanmanızı tamamen engellemez, ancak ıslanmanızı önler. Ve o dev golf şemsiyelerinden birini kullanırsanız (kumaş yerine N95 maskesi kullanmak gibi), çantanıza sığan küçük bir katlanır şemsiyeden daha fazla korunursunuz.

Öyleyse, maske zorunluluğu sona erdiğinde, bulaşma azaldığında (yine de tekrar yükselme eğilimi gösterdiğinde) ve etkili tedavilerimiz ve aşılarımız olduğunda şimdi ne yapacağız? Şemsiye benzetmesine dönecek olursak, yağmur yağmadığı zaman şemsiye kullanmanıza gerek yoktur.

Çoğunluğu genel olarak sağlıklı olan birçok insan, 2022’de zorunluklar kaldırıldığında maske takmayı bıraktı. Ancak, virüsler yüksek seviyelerde dolaşırken kalabalık, kapalı alanlarda kişisel korumanızı artırmak için maske takmak iyi bir fikirdir. şu anda ABD’nin bazı bölgelerinde. Örneğin, hastanelerin kapasitesinin en fazla olduğu bir dalgalanma sırasında kendinizin veya çocuklarınızın RSV veya grip hastalığına yakalanmasını istemeyebilirsiniz.

Javaid, “Belirli durumlarda, örneğin işe gidip gelirken, yoğun trenlerde veya uçaklarda, toplum içinde maske takıyorum” dedi. “Grip aşısı oldum ve COVID’e karşı aşı oldum ve güçlendim – iki değerli [en son] güçlendiriciyi de aldım – ama yine de aşırı kalabalık ortamlarda maske takacağım, çünkü etrafta çok sayıda virüs var ve bunu yapmak istemiyorum. enfekte olmak.”

Javaid’in işaret ettiği gibi, maskeleme aynı zamanda grip ve RSV’ye karşı da koruma sağlar, bu özellikle evde küçük çocuklarınız varsa önemlidir. RSV vakaları şu anda artıyor, hastanelerdeki pediatrik birimler dolup taşıyor ve pediatrik acil servislerde saatlerce bekliyor. 14 Kasım’da Amerikan Pediatri Akademisi, hükümetten acil durum ilanı ve müdahale çağrısında bulundu. CDC, yılın bu zamanı için on yılda gördüğü grip nedeniyle hastaneye yatışların en yüksek seviyelerini bildirdiği için grip vakaları da çok arttı.

Ostrosky-Zeichner, “Maskeler COVID-19, RSV ve grip dahil tüm yaygın solunum yolu viral hastalıklarına karşı işe yarıyor,” dedi, bu nedenle bu “üçlü hastalığı” savuşturmak için maskeleri kullanabilirsiniz.

ne zaman örtbas


Bugün, evrensel maske tavsiyeleri, ülkenin bulaşmanın düşük olduğu bölgelerinde gerekli olmayabilir, ancak bu, viral enfeksiyonları düşük tutmayı başaramazsak, bunlara yine de yeniden ihtiyaç olmayabileceği anlamına gelmez.

Ostrosky-Zeichner, “Herkes, yüksek riskli bir durumda, özellikle kalabalık bir kapalı alanda, minimum COVID bulaşma riskinin olduğu bir alanda maske takmalıdır” dedi. “Kış mevsiminde maske takmak, bazı Asya ülkelerinde olduğu gibi yeni normal olabilir.”

Raifman, maskelerin bir zamanı ve yeri olduğunu ve yine geniş çapta gerekli olabileceğini kabul ediyor. “İdeal olarak, maske politikalarına en çok ihtiyaç duyulduğu zaman ve yerde uygulamaya yönelik rasyonel yaklaşımlar geliştiririz” dedi. “Örnekler arasında, tatillerde uçuşlar ve transit geçişler gibi kalabalık ve seyahatin potansiyel bir artışa katkıda bulunabileceğini tahmin ettiğimiz yeni bir varyantta bir artış olduğunda ve birçok çocuk hastanesinin şu anda olduğu gibi hastanelerin kapasitesinin üzerinde olduğu zamanlar yer alıyor.”

Bununla birlikte, maske talimatlarının olumlu ve olumsuz yönlerini tartışmak, maske etkinliğinin açıkça bilimsel gerçeğine meydan okumaktan biraz farklı bir argümandır. Ve bazı medya kuruluşları maske zorunluluğu korkusunu körüklemeye kararlı görünse de , hiç kimse sonsuza kadar her yerde maske takmak istemiyor. Ne de olsa, maske takmak her zaman olmak zorunda değil (en azından genel olarak sağlıklı insanlar için) – şu anda arada bir yerde gibi görünüyor.

Raifman, “Umudum, maske takıp takmama kararını kendimize olduğu kadar topluluklarımıza ve çevremizdekilere göre de verebiliriz” dedi.

AnlikHaber

AnlıkHaber.net anında haber paylaşım platformu ile en iyi haberleri size paylaşıyoruz takipte kalın

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu