DünyaHaberTeknolojiYaşam Tarzı

Rusya, ‘yerli’ CPU’larını yabancı üreticilerden alamıyor

Rusya’ya yönelik yaptırımlar, ülkede tasarlanan ve TSMC gibi şirketler tarafından üretilen işlemcileri elde edemeyen bilgisayar üreticileri de dahil olmak üzere, endüstrinin birçok alanını vuruyor. Ülkede yedek üretim tesisleri bulunmadığından, bu yıl Rus CPU’larına dayalı olarak tedarik edilen bilgisayar ve sunucu sayısında büyük bir düşüşe yol açtı.

Rusya’nın Şubat ayında Ukrayna’yı işgali, ülkeye ve Intel ve AMD gibi şirketlere CPU satışlarını durduran yaptırımlara yol açtı. Tayvan ayrıca Rusya’ya üst düzey yonga ihracatını da durdurdu, bu da yerel olarak tasarlanmış yongalar üretmek için TSMC ve diğerlerine güvenen Rus firmalarının eli boş bırakıldığı anlamına geliyor.

Kommersant günlük iş dünyası, Rusya’nın Dijital Kalkınma Bakanlığı başkanı Maksut Shadayev’in bu yıl Rus Elbrus ve Baykal işlemcilerine dayalı yalnızca 15.000 bilgisayar ve 8.000 sunucu üretildiğini söylediğini yazıyor.

“Sipariş edilen ve üretilen Rus işleyiciler Elbrus, Baykal partileri sevk edilseydi bu yıl çok daha fazlasına sahip olurduk. Fikri haklar ve tüm belgeler Rusça’dır, ancak topolojik standartlara göre, Türkiye’de böyle bir üretim tesisi yok. Shadayev, “Rusya ve tüm bunlar yabancı fabrikalardan sipariş edildi” dedi.

Tayvan, CPU’ların Rusya ve Beyaz Rusya’ya ihracatına izin veriyor, ancak bazı önemli uyarılar var: 5 GFLOPS veya daha yüksek performansa sahip olmamalıdırlar. Karşılaştırma için Nintendo 3DS, 4.8 FP32 GFLOPS olarak derecelendirilen en yüksek performansa sahiptir. Ayrıca, dışa aktarılan çipler, 32 bitten daha geniş bir ALU’ya, 144 pinden daha fazlasına, 0,4 nanosaniyeden daha kısa bir temel kapı yayılma gecikme süresine veya 2,5 MB/sn veya üzerinde veri aktarım hızına sahip bir harici ara bağlantıya sahip olamaz. Ayrıca, çalışma frekansları 25 MHz veya üzerine çıkmamalıdır.

Shadayev, “Rus geliştiricilerin planlarına dayalı işlemciler üreten yabancı üreticiler, 2022’de, halihazırda üretilmiş yongaların nakliyesi de dahil olmak üzere siparişleri yerine getirmeyi reddetti” dedi.

Rusya, çip ithalatı için Çin gri pazarına bakıyordu, ancak bunların yaklaşık %40’ının kusurlu olduğu bulundu. Çin’in kendi Loongson CPU’ları seçeneği de vardı, ancak Asya ülkesi, Çin’in kendi askeri-endüstriyel kompleksi için istediği için ihracatını yasakladı.

AnlikHaber

AnlıkHaber.net anında haber paylaşım platformu ile en iyi haberleri size paylaşıyoruz takipte kalın

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu